2020.03.12
Odwołujemy wszystkie spotkania „Sokoła” i PDS
Od 12.03.2020 r., do odwołania!
polski-naukowiec-rozpracowal-enzym-kluczowy-w-walce-z-koronawirusem/s6b552j
2020-03-20 – https://www.facebook.com/slawekkurc/posts/2882652448456783
Choroba COVID-19 wywoływana przez koronawirusa SARS-CoV-2.
Chronimy siebie i innych przed koronawirusem!
- nie podajemy rąk,
- nie kichamy na innych,
- rozmawiamy krótko, zachowując odległość 1 m,
- unikamy kolejek i większych zgromadzeń,
- szczególną uwagę zwracamy na higienę osobistą,
- podejrzewając, że mogliśmy się zarazić lub gdy mamy objawy (gorączka, kaszek, duszności, ból gardła, bóle mięśni) zgłaszamy ten fakt telefonicznie.
1346 41219 – Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna Sanok
1346 56147, 1346 56245, 1346 56246 – Oddział Obserwacyjno-Zakaźny Sanok
1346 56100 – SPZOZ Sanok – Transport sanitarny dla pacjentów z wirusem
1346 56150, 1346 56250 – Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii
Apel do Druhen i Druhów „Sokoła” oraz PDS!
Kochani, Druhny i Druhowie „Sokoła” i Polowej Drużyny Sokolej, w tym bardzo trudnym dla Polski okresie, zastanówmy się nad pomocą potrzebującym: członkom swojej rodziny, przyjaciołom, kolegom, znajomym, sąsiadom, wszystkim potrzebującym wsparcia.
Najpierw jednak zadbajmy o siebie, o swoje zdrowie.
Pokażmy, że jesteśmy opanowani, przygotowani i chętni do niesienia pomocy.
Jest to dla nas obecnie najważniejsze zadanie!
Czołem!
Bronisław Kielar
Zioła o działaniu przeciwwirusowym .pdf
Produkty bogate w cynk to:
- podroby – szczególnie wątróbka;
- mięso i ryby, ostrygi;
- nabiał;
- strączki – szczególnie fasola biała, groch, zielony groszek;
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- pestki dyni i słonecznika, migdały;
- gorzka czekolada i kakao gorzkie;
- jaja;
- kiełki pszenne;
- czosnek, cebula.
Cynk jest w większym stopniu przyswajany z produktów pochodzenia zwierzęcego – więcej cynku zostanie wbudowane w strukturę organizmu, gdy zostanie spożyte w połączeniu z białkiem zwierzęcym, a nie z roślinnym. Poprawę wchłaniania cynku z diety można zauważyć, łącząc produkt będący jego źródłem wraz z kwasem cytrynowym.